Bulan lalu, Elon Musk mendedahkan idea terbaru beliau untuk menghasilkan terowong bawah tanah sebagai penyelesaian kepada pengangkutan di bahagian atas. Syarikat miliknya yang terlibat dalam kerja pembangunan infrastruktur terowong ini, iaitu The Boring Company turut mendedahkan video bagaimana konsep itu boleh diterima pakai.

Dalam video tersebut, ditunjukkan bahawa terdapat satu platform di atas jalan raya, yang mana kereta boleh naik di atasnya, kemudian platform tersebut turun ke bawah terowong. Dalam terowong itu, kereta masih akan terletak atas platform tersebut, dan ia akan bergerak mengikut rel yang ada. Ia dikatakan boleh mencecah kelajuan sehingga 200 km/j.

Terbaru, The Boring Company mendedahkan pula kenderaan yang boleh dikongsi, juga untuk kegunaan dalam terowong tersebut. Berbeza dengan platform yang boleh mengangkat kereta biasa yang dikatakan sebelum ini, kenderaan untuk orang ramai ini pula dilihat mempunyai tayar, seterusnya membawa kemungkinan bahawa ia juga boleh bergerak di atas jalan biasa untuk mengangkut penumpang.

Pasti ada yang tertanya, kenapa konsep terowong ini tidak digunakan daripada dulu lagi? Dalam laman web The Boring Company, dinyatakan bahawa sebelum ini, kos pembangunan sistem terowong adalah sangat mahal, tetapi kini, beliau berjaya mencari cara untuk mengurangkan kos. Antaranya adalah dengan mengurangkan diameter terowong itu sendiri, dan ia boleh dicapai dengan penggunaan rel tersebut, yang memegang kereta dengan lebih selamat.