Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg telah menjelaskan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri berkaitan rancangan untuk membangunkan pembinaan perkhidmatan Light Rail Transit (LRT) di negeri itu.

Nancy selaku menteri yang turut bertanggungjawab terhadap Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (CVLB) bagi Sarawak dan Sabah berkata, huraian projek berkenaan antara perkara yang telah dibincangkan dalam sebuah mesyuarat yang berlangsung selama sejam, lapor Bernama.

“Kami mendengar penjelasan Ketua Menteri Sarawak berkaitan projek LRT di negeri itu, dan saya perlu tahu apakah matlamatnya, dan bagaimana caranya saya boleh membantu sebagai seorang menteri persekutuan,” jelas Nancy.

Mac lalu, Abang Johari berkata kerajaan negeri akan merencana perancangan jangka waktu panjang yang mana turut melibatkan pengenalan perkhidmatan LRT yang akan menghubungkan Kuching, Samarahan dan Serian, dan menambah bahawa perjalanan itu hanya akan mengambil masa 30 minit.

Nancy, yang juga ahli parlimen Batang Sadong berkata, beliau telah berbincang perkara yang melibatkan kawasannya seperti perumahan, program masyarakat dan lesen perniagaan bersama Abang Johari dan menerima maklum balas positif.