Ford telah mendedahkan model edisi terhad baru bagi Ford Focus RS yang dinamakan sebagai model 2018. Ia adalah hasil daripada pemerhatian Ford terhadap perbincangan pemilik kenderaan ini di laman sosial, dan apa lagi yang diharapkan daripada sebuah model standard Focus RS. Bagi menjadikannya lebih bermakna, beberapa pemilik bertuah dibawa ke ibu pejabat Hoonigan Racing di Utah, Amerika Syarikat untuk menjadi yang pertama melihat kereta ini.

Ditawarkan dalam dua warna iaitu Race Red dan Nitrous Blue, Focus RS Limited Edition 2018 ini turut diberi peningkatan di bahagian luar yang termasuk bumbung, cermin sisi dan sayap belakang berwarna hitam berkilat, rim aloi forged 19 inci dengan penutup tengah berlogo RS dan cermin sisi dengan ciri pemanas supaya ia tidak berwap.

Pada bahagian dalam pula, kelengkapan yang sebelum ini diberikan hanya di dalam pakej Focus RS2 diberikan terus kepada kereta ini, termasuk navigasi kawalan suara SYNC 3, stereng dengan ciri pemanas dan tempat duduk Recaro kulit yang turut mempunyai ciri pemanas dan boleh dilaras secara elektrik. Menambahkan lagi ciri sport, kereta ini turut mempunyai kemasan gentian karbon pada pemegang pintu dalam, penarik brek tangan dan berhampiran meter boost.

Enjin yang digunakan pada model ini masih adalah unit 2.3 liter Ecoboost, tetapi ia diberi peningkatan mekanikal lain, iaitu sistem limited slip differential Qualfe untuk roda hadapan. Ia dikatakan dapat membantu menjadikan kereta ini lebih mencengkam di selekoh dan boleh keluar lebih laju daripada selekoh.

Hanya 1500 unit Ford Focus RS akan dikeluarkan dengan 1,000 daripadanya adalah untuk Amerika Syarikat, manakala 500 lagi adalah untuk Kanada. Penghantaran kepada pelanggan juga dijangka dapat dilakukan dalam tahun ini.