Subaru telah mendedahkan imej teaser untuk versi terbaharu model berprestasi tinggi WRX STI yang dikhabarkan bakal diperkenalkan sekali dengan BRZ STI pada 8 Jun ini. WRX STI versi lebih hardcore berkenaan bakal diberikan lencana Type RA – sememangnya telah digunakan sejak dari era GC8 Impreza WRX STI Version I lagi.

Imej teaser tersebut hanya menayangkan bahagian bumbung yang menggunakan material gentian karbon. Subaru turut menyatakan, Type RA turut akan dipadankan dengan GT-Wing juga dari material karbon dengan saiz yang besar.

Subaru masih lagi belum mendedahkan perincian sebenar jentera baharu ini, tetapi mereka mengesahkan, selain dari dua ciri yang didedahkan ini, ia turut akan diberikan penyerap hentak baharu dari Bilstein, tempat duduk Recaro serta peningkatan diberikan pada sistem transmisi dan juga enjin.

Selain itu, ia turut bakal tampil dengan imej ketika era kegemilangan Subaru dalam kancah Kejohanan Rali Dunia (WRC) iaitu warna badan biru, serta rim aloi dari BBS berwarna emas berdiameter 19-inci.

Mengikut tradisi model-model Type RA sebelum ini, sedan turbo pacuan semua roda empat-pintu (Type R untuk model dua-pintu) berkenaan tampil lebih ringan dari model standard dengan penyisihan pelbagai aksesori seperti sistem pendingin hawa automatik dan juga sistem brek ABS. Ia juga diberikan liang udara pada bumbung, kotak gear dengan nisbah lebih rapat berserta talaan enjin yang lebih responsif – pasangkan roll cage dan ubahsuai pada suspensi, ia cukup bersedia untuk menyertai mana-mana perlumbaan rali FIA dalam kategori Group N.