Perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT) fasa kedua dari Semantan ke Kajang dijangka akan dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 17 Julai ini.

“Saya telah memilih tarikh yang istimewa untuk pelancarannya iaitu pada 17 Julai, atau 17.7.17,” ujar Najib seperti mana yang disiarkan oleh The Star.

Beliau turut berkata perkhidmatan MRT ini akan memberikan manfaat kepada lebih 500,000 pengguna setiap hari, sekaligus membantu meningkatkan perkembangan dan produktiviti nasional.

“Ia adalah satu keperluan bagi melaksanakan sistem pengangkutan awam yang cekap yang akan menghubungkan bandar raya dengan pekan dan kawasan luar bandar,” ujarnya lagi.

MRT fasa kedua ini melibatkan laluan sejauh 30 kilometer dan mempunyai 19 buah stesen. Ia melalui kawasan berpopulasi tinggi seperti Kajang dan Cheras serta destinasi popular pelancong seperti Muzium Negara dan Pasar Seni yang sebelum ini tidak mendapat liputan meluas pengangkutan awam.

Bagi memastikan kesalinghubungan yang lancar, laluan Sungai Buloh-Kajang Fasa Kedua ini bakal mempunyai enam stesen pertukaran yang menyambungkan rangkaian MRT dengan rangkaian perkhidmatan tren yang lain seperti LRT, KTM, Monorel, KLIA Ekspres dan KLIA Transit.

Stesen MRT Fasa Kedua ini berlokasi di Muzium Negara, Pasar Seni, Dataran Merdeka, Bukit Bintang, Maluri dan Kajang. Kemudahan Park N’ Ride turut disediakan di stesen MRT terpilih di bawah Fasa Kedua ini seperti Maluri, Taman Midah, Taman Suntex, Sri Raya, Bandar Tun Hussein Onn, Bukit Dukong, Sungai Jernih dan Kajang.