Bagi Ops Selamat 11/2017 yang bermula pada 18 Jun hingga 2 Julai ini iaitu sempena Hari Raya Aidilfitri, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menggunakan kamera Intelligent Compound Online Payment System (iCOPS) bagi memantapkan keberkesanan operasi.

Menurut Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar, kamera berkenaan mampu mengesan kehadiran kenderaan melalui pengimbasan nombor pendaftaran yang dikehendaki dalam senarai ‘Hotlist’, laporan BERNAMA.

“Kamera ini dilengkapi gelung maya dan penataan infra merah yang membolehkan nombor pendaftaran dilihat lebih jelas. Ia sangat efektif dan berjaya meningkatkan kutipan saman semasa operasi saman tertunggak warga asing serta beberapa siri tangkapan kes-kes pendaftaran palsu, kenderaan klon dan cukai jalan palsu,” katanya selepas melancarkan Ops Selamat 11/2017 sempena Hari Raya Aidilfitri 2017 malam tadi.

Khalid berkata polis turut menubuhkan empat subtek (pusat operasi) di empat zon utama negara bagi membantu kelancaran operasi sepanjang Ops Selamat.

Katanya, empat subtek berkenaan dibahagikan kepada Zon Utara di Sekolah Latihan Asas Sungai Petani, Kedah; Zon Tengah di Batalion (Bn) 3 Pasukan Gerakan Am (PGA), Bidor, Perak; Zon Selatan di Bn 6 PGA Bakri, Muar, Johor dan Zon Timur di Bn 7 PGA Bukit Galing, Kuantan, Pahang.

“Ops Perangkap Had Laju juga dilaksanakan di kawasan yang kerap berlaku kemalangan dan antara kesalahan utama pemandu ialah memandu di lorong kecemasan, memotong di garisan berkembar dan menggunakan telefon bimbit,” kata Khalid.

Beliau berkata orang ramai diminta mengisi Borang Cuti Balik Kampung yang boleh dimuat naik di portal rasmi PDRM bagi membendung kegiatan jenayah.

“Orang awam juga boleh mendapatkan aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP) di App Store dan Google Playstore untuk menyalurkan maklumat berkaitan jenayah kepada polis secara tepat menggunakan telefon pintar,” katanya.