Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan tujuh lagi lokasi kamera Sistem Penguatkuasaan Automotik (AES) yang dipasang di kawasan panas baharu yang dikenal pasti kerap berlaku kemalangan.

Tujuh lokasi baharu terbabit adalah di KM 151.4 Lebuhraya PLUS-Pagoh, KM 299.9 Lebuhraya PLUS-Kampar, KM 17 Gua Musang-Kuala Krai, KM 96.3 Lebuhraya PLUS-Kuala Muda, KM 256.1 Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2), KM 288.6 Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) dan KM 146.8 Lebuhraya PLUS-Pagoh.

Selain itu, empat lagi kamera AES turut dipasang di persimpangan lampu isyarat, iaitu di KM 26 Jalan Ipoh-Kuala Kangsar (Persimpangan Kg.Kerdah), Jalan Pasir Putih-Ipoh (Persimpangan Jalan Temenggung, Jalan King), Jalan Ipoh, Kuala Lumpur (Persimpangan Jalan Perhentian, Sentul) dan Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur (Persimpangan Jalan Sepadu).

Selain itu, lokasi yang turut tersedia dengan kamera AES sebelum ini termasuklah di KM 375.9 Lebuhraya PLUS-Slim River (arah Utara), KM 7 Jalan Maharajalela-Teluk Intan (arah ke Bagan Datoh), KM 91 Jalan Ipoh-Butterworth (arah ke Selatan), KM 85.5 Jalan Ipoh-Kuala Lumpur (arah Selatan), KM 204.6 Lebuhraya PLUS-Taiping (arah Utara), KM 6.6 SKVE (Puchong Ke Kajang), Jalan Lebuh Sentosa, Putrajaya (Kajang menuju PICC), Jalan Persiaran Timur, Putrajaya (PICC ke Kajang), KM D7.9 Sungai Besi, Kuala Lumpur (arah ke Selatan) dan KM 301.6 Lebuhraya PLUS-Kajang (arah ke Utara).

Klik untuk besarkan

Bagi pemahaman yang lebih jelas, JPJ turut menyebarkan garis panduan berhubung dengan Sistem Mata Demerit di bawah Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) yang dilaksanakan mulai 14 April lalu (sila rujuk carta di bawah).

Akta Pengangkutan Jalan 1987 memperuntukkan lesen memandu seseorang boleh digantung apabila pemandu gagal mematuhi peraturan jalan raya dan memandu kenderaan bermotor secara melulu atau membahayakan sehingga menyebabkan kematian.

Mahkamah juga boleh mengambil tindakan di bawah subseksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, jika disabit kesalahan mereka boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak kurang dua tahun dan tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak melebihi daripada RM20,000.

Selain itu, individu yang disabit dengan kesalahan itu juga akan hilang kelayakan (digantung) daripada memegang atau mendapatkan suatu lesen memandu selama tempoh tidak kurang daripada tiga tahun dari tarikh sabitan dan hilang kelayakan (digantung) selama tempoh 10 tahun dalam hal sabitan kali kedua atau seterusnya.

Klik untuk besarkan