Volvo Cars telah mengesahkan bahawa anak syarikatnya, Polestar akan melancarkan barisan kenderaan prestasi yang kuasanya turut mendapat bantuan daripada elektrik. Menurut syarikat itu, langkah ini adalah untuk mewujudkan sebuah syarikat berasingan dalam tahap terkini proses transformasi Volvo. Syarikat ini bercadang untuk memberi saingan kepada Tesla Motors dan cabang kenderaan i BMW.

Setakat ini masih belum ada sebarang perincian serta tarikh pelancaran yang diberitahu berkenaan kenderaan elektrik Polestar yang pertama ini. Walaupun begitu, berita ini dikeluarkan bersama dengan satu gambar, yang mungkin adalah logo baru kenderaan prestasi tersebut.

Turut didedah adalah individu yang terlibat di dalam cabang baru ini. Antaranya adalah Thomas Ingenlath, yang kini adalah timbalan presiden kanan bahagian rekaan Volvo, dan akan mengambil kedudukan sebagai ketua pegawai eksekutif di Polestar, menggantikan Nick Connor. “Pengambilan Thomas sebagai ketua di Polestar menunjukkan komitmen kami untuk membina sebuah jenama yang boleh berdiri sendiri dalam kumpulan syarikat Volvo,” kata presiden dan ketua pegawai eksekutif Volvo Cars, Håkan Samuelsson.

Ingenlath akan disertai oleh Jonathan Goodman, yang akan memegang jawatan sebagai ketua pegawai operasi Polestar. Sebelum ini, beliau adalah timbalan presiden kanan bahagian komunikasi korporat Volvo Cars.

Volvo juga memberitahu bahawa Polestar “akan dapat menikmati sinergi kejuruteraan dan teknologi spesifik dengan Volvo Cars dan mengambil manfaat daripada skala ekonomi yang signifikan,” seterusnya membolehkan ia membangunkan dan menghasilkan “kereta prestasi tinggi berkuasa elektrik bertaraf dunia.”

Polestar telah menjadi cabang sukan permotoran Volvo sejak tahun 1996, dan diambil alih sepenuhnya oleh Volvo Cars pada bulan Julai 2015. Dengan pengumuman ini, Polestar akan menawarkan kereta mereka dengan menggunakan logo sendiri, serta pakej naik taraf yang lain untuk kenderaan Volvo.