Seperti tahun-tahun sudah, Polis Di Raja Malaysia bahagian trafik terus setia melakukan operasi setiap kali musim perayaan berlangsung. Untuk Ops Selamat tahun ini, timbalan ketua polis Kuala Lumpur, Datuk Mazlan Lazim menyatakan bahawa kemalangan serta kehilangan jiwa di bandaraya berkenaan dilaporkan meningkat.

Perkara ini dilaporkan oleh The Star dan menurut Datuk Mazlan, jumlah kemalangan yang direkodkan tahun ini adalah 252 kes lebih banyak dari tahun lalu. Ini berkemungkinan kerana meningkatnya aliran trafik di dalam bandar pada tempoh berkenaan, dan ia dilihat berkadar songsang dengan statistik keseluruhan dalam negara untuk tempoh 11 hari pertama, yang mencatatkan penurunan kadar kematian.

Operasi ini juga merekodkan tujuh kehilangan nyawa, meningkat dari tahun lalu yang hanya mencatatkan enam kematian. Polis Kuala Lumpur juga mencatatkan sebanyak 2,536 kemalangan, yang kebanyakkannya berlaku sepanjang Jalan Kepong, Jalan Cheras, dan juga lebuhraya MRR2. Kawasan-kawasan tersebut sebelum ini sudahpun dikenalpasti sebagai hotspot berlakunya kemalangan.

“Dari kesemua mangsa, tiga daripadanya adalah penunggang motosikal, tiga pejalan kaki dan seorang penumpang kereta,” katanya. Dalam tempoh berkenaan yang berakhir 2 Julai lalu, sebanyak 22,239 saman telah dikeluarkan hanya di Kuala Lumpur.