Trak pikap pertama daripada pengeluar kenderaan mewah Mercedes-Benz akan membuat penampilannya yang pertama 18 Julai ini, dan syarikat itu telah mengeluarkan sebuah video teaser pendek berkenaannya, bertajuk “First of a new kind“.

Di dalam video ini dapat dilihat X-Class bukan sahaja menelusuri jalan di bandar, malah juga permukaan kasar, seterusnya memberi gambaran ia mempunyai kemampuan untuk kedua-dua keadaan. Ini boleh diterima, kerana pada zaman sekarang, trak pikap bukan sekadar digunakan untuk tugas berat, malah juga untuk membawa keluarga.

Daripada kenderaan yang digunakan dalam video ini, X-Class dilihat mempunyai daya tarikan tersendiri, dengan gril serta lampu belakang LED beridentiti Mercedes-Benz. Walaubagaimanapun, ia masih mempunyai bentuk berpetak biasa trak pikap dan tidak terlalu radikal. Bahagian tepinya lebih rata berbanding Nissan Navara NP300 yang digunakan sebagai asasnya.

Mercedes sebelum ini telah mendedahkan bahawa varian paling tinggi X-Class akan dikuasakan oleh enjin V6 turbodiesel, berkemungkinan unit 3.0 liter dengan 258 hp dan 620 Nm tork. Varian lain pula boleh mendapat enjin 2.3 liter twin-turbo diesel seperti pada Navara, dengan 188 hp dan 450 Nm tork.

Sistem pacuan empat roda yang digunakan pada trak ini akan menggabungkan sistem cengkaman elektronik, transfer case dua kelajuan dan differential lock pada syaf tengah dan gandar belakang. Keseluruhan sistem mengagihkan kuasa kepada gandar untuk cengkaman terbaik, dan kedua-dua differential boleh dikunci untuk pemanduan offroad ekstrem. Kotak gear yang digunakan boleh menjadi sama ada automatik 7G-Tronic atau 9G-Tronic sembilan kelajuan.

Mercedes juga memberitahu bahawa X-Class boleh menampung beban lebih 1.1 tan, dan menarik kapasiti sehingga 3.5 tan. Ia juga akan menerima manfaat daripada suspensi belakang jenis five-link seperti Navara, demi memastikan keselesaan sepanjang pemanduan.