Sebelum ini, hanya Ford Mustang dari varian GT – dikuasakan oleh enjin V8 – menerima fungsi line-lock, iaitu ciri yang membolehkan pemandu melakukan aksi ‘burnout’ walaupun tanpa kemahiran. Kini, untuk versi 2018, varian paling rendah dengan enjin empat-silinder turbo 2.3 liter EcoBoost turut menerima fungsi berkenaan.

Fungsi line-lock ini turut ditawarkan untuk kedua-dua versi transmisi – sama ada manual enam-kelajuan ataupun SelectShift automatik 10-kelajuan. Video demonstrasi yang disiarkan seperti diatas memaparkan duta Mustang yang juga juara Formula D dengan memandu muscle-car ikonik berkenaan – Vaughn Gittin Jr – menawarkan kepada sesiapa sahaja untuk melakukan burnout menggunakan Mustang, menunjukkan betapa mudahnya fungsi tersebut digunakan.

Fungsi ini dapat diaktifkan dengan menggunakan suis kawalan pada roda stereng dan juga paparan pada papan instrumen. Setelah ia diaktifkan, kuasa hidraulik diberikan pada angkup brek depan untuk memastikan kereta dalam keadaan terkunci dan tidak boleh bergerak. Ia akan bertahan selama 15 saat bagi membolehkan pemandu menekan pedal pendikit dengan keadaan transmisi bersambung dengan enjin, membolehkan aksi burnout dilakukan dengan mudah.

“Kami perkenalkan line-lock pada Mustang EcoBoost kerana kami tidak mahu pelanggan ketinggalan untuk menggunakan fungsi ini,” kata Mark Schaller, pengurus pemasaran Ford Mustang. “Jumlah pelanggan yang memilih kuasa EcoBoost sedang meningkat di seluruh dunia, dan kami tingkatkan tork dan pelbagai ciri terkini pada Mustang baharu, pelanggan tidak akan terkejut,” tambahnya.