Jika anda tidak gemarkan i30 dalam bentuk hatchback yang tidak begitu praktikal atau wagon Tourer yang terlalu besar, Hyundai memberikan satu lagi pilihan bentuk badan yang menggabungkan pratikaliti dan rupa bentuk sporty iaitu Hyundai i30 Fastback lima-pintu. Model yang baharu sahaja didedahkan ini akan mula masuk kepasaran bermula awal tahun hadapan.

Perubahan terbesar pada model ini tentulah pada bahagian belakang yang kelihatan lebih lonjong berbanding versi hatchback standard, dan turut diberikan lampu belakang baharu untuk disesuaikan. Walau bagaimanapun, Hyundai turut memberikan sentuhan semula pada muka Fastback ini bagi membezakannya dengan versi lain. Ia diberikan liang kemasukan udara lebih besar pada bampar hadapan, bersama liang tirus pada bahagian gril Cascading utama.

Dengan rekabentuk badan baharu, i30 Fastback diukur 115 mm lebih panjang dan 30 mm lebih rendah berbanding versi Hatchback – ukuran penuh dicatatkan dengan 4,455 mm panjang dan 1,425 mm tinggi. Bumbung pada model ini sendiri sebenarnya 25 mm lebih rendah bagi menghasilkan kesan aerodinamik lebih baik serta memberikan rupa yang lebih dinamik. 5 mm lagi adalah disebabkan oleh suspensinya yang lebih pendek, serta 15% lebih keras bagi memberikan ketangkasan yang lebih baik.

Namun, kabin Fastback ini masih lagi seiras dengan i30 Hatchback, menampilkan skrin infotaimen utama yang kelihatan seperti terapung pado konsol tengah papan pemuka. Hyundai turut menawarkan pilihan sistem infotainmen standard dengan skrin monokrom lima-inci bersama sokongan Bluetooth, atau sistem dengan skrin sesentuh berwarna bersama fungsi kamera undur.

Sistem tertinggi ditawarkan dengan skrin sesentuh lapan-inci bersama sistem navigasi, sokongan Apple CarPlay dan Android Auto, serta langganan servis LIVE secara percuma selama tujuh tahun; yang memberikan informasi masa sebenar terhadap cuaca, trafik, informasi kamera perangkap laju serta carian tempat menarik secara atas talian. Pengecas telefon bimbit tanpa wayar Qi turut diberikan.

Sama seperti barisan i30 lain, versi Fastback ini turut diberikan sistem bantuan pemanduan Hyundai SmartSense meliputi sistem Brek Kecemasan Automatik (AEB) bersama opsyen pengesan pejalan kaki, Amaran Perhatian Pemandu (DAA), Advanced Smart Cruise Control (ASCC), Sistem Bantuan Kekal Laluan (LKAS), Pengesan Titik Buta (BSD), Fungsi Informasi Had Laju (SLIF) dan Bantuan Lampu Tinggi (HBA).

Model ini turut hadir dengan pilihan enjin petrol dan diesel. Untuk model petrol, dua enjin turbo suntikan bahan api terus T-GDI ditawarkan iaitu 1.0 liter tiga silinder berkuasa 120 PS dan juga 1.4 liter empat silinder berkuasa 140 PS. Enjin 1.0 liter diberikan pilihan transmisi enam-kelajuan manual manakala untuk 1.4 liter diberikan pilihan sama ada manual atau tujuh-kelajuan klac-berkembar (DCT) automatik.

Bagi pilihan enjin diesel pula, ia hadir dengan enjin 1.6 liter turbo empat-silinder dengan dua pilihan talaan iaitu 110 PS dan 136 PS. Kedua-dua pilihan ini diberikan pilihan padanan transmisi sama ada enam-kelajuan manual atau tujuh-kelajuan DCT automatik.

Minggu lalu, Hyundai telah mendedahkan i30 Hatchback versi lebih liar yang dibina divisi perlumbaan jenama Korea berkenaan -Hyundai N- digelar i30 N berkuasa 275 PS/353 Nm. Menurut laporan Autocar, Hyundai dikhabarkan turut bakal membina model Fastback yang diberikan lencana N, dijana enjin lebih berkuasa iaitu sekitar 300 PS, membolehkan ia berpeluang untuk mencabar Honda Civic Type-R dan juga Renault Megane RS generasi baharu.