Musim panas di Eropah melihatkan banyak kenderaan diuji dan ini termasuk kenderaan pengangkut besar seperti Mercedes-Benz Sprinter yang ditemui oleh jurugambar risikan kami ini di selatan Sepanyol.

Direncana untuk pengenalan pada tahun 2018, Sprinter ini akan menggantikan model semasa yang sebenarnya adalah kembar kepada Volkswagen Crafter – kedua-duanya dibina di kilang Mercedes-Benz di Ludwigsfelde dan Düsseldorf. Walaupun begitu, apabila Sprinter 2018 masuk ke fasa pengeluaran nanti, ia akan hanya menjadi produk Mercedes-Benz.

Apabila diperkenalkan juga nanti, Sprinter dijangka menggunakan pelbagai enjin yang mendapat tambahan kuasa elektrik termasuk plug-in hybrid dan elektrik penuh. Menurut laman Inside EV, pengeluar Jerman ini juga sudah berjaya mendapatkan pembeli jumlah besar untuk versi elektrik Vito dan Sprinter iaitu syarikat penghantar barang Hermes, yang menyatakan hasrat membeli sebanyak 1,500 unit Vito dan Sprinter EV menjelang tahun 2020.

“Sumber kuasa elektrik adalah teknologi utama untuk pengangkutan urban – terutamanya untuk kegunaan komersial. Penghantaran jarak pendek perlu menjadi lebih cekap dan pada keadaan tertentu, bebas daripada sebarang emisi. Kami berbangga kerana sudah dapat memberitahu bahawa Hermes akan menjadi pelanggan pertama kami, dengan jumlah yang besar,” kata ketua Mercedes-Benz Vans, Volker Mornhinweg.