Pengesanan pemandu mengantuk telah pun melengkapi sebahagian daripada kenderaan yang sudah dikeluarkan setakat ini. Misalnya pada Volkswagen Passat dan Mercedes-Benz S-Class. Sebagai lanjutan kepada hal itu, syarikat elektronik Jepun, Panasonic mengumumkan sedang membangunkan teknologi untuk mengesan pemandu yang mengantuk ketika memandu dengan keupayaan untuk menentukan tahap mengantuk itu sendiri.

Teknologi yang dibangunkan ini didakwa lebih halus dan terperinci, mengesan rasa mengantuk walau yang paling sedikit yang mungkin tak disedari pemandu. Ini dilakukan melalui perkiraan gerakan tanpa sentuhan yang menilai corak kerdipan mata dan ekspresi muka, sebagai contoh. Ia juga mematuhi data dalam kenderaan untuk menjangkakan peralihan pada tahap mengantuk yang ditunjukkan pemandu.

Isyarat biologikal yang diperlukan itu dikumpul dan dianalisa ketika kerjasama dengan Ohara Memorial Institute for Science of Labour di Jepun. Ia juga melibatkan kerjasama dengan Universiti Chiba mendedahkan akan berlakunya pelepasan haba dari tubuh manusia ketika mereka mula mengantuk.

Disebabkan ini, kehilangan haba dari tubuh manusia boleh dikesan dan diukur dengan sensor intrared Panasonic, Grid-Eye. Lampu suasana (ambient light) turut menjadi elemen yang dinilai. Mereka juga telah mengenal pasti kesan dalam rentang waktu dan kecerahan persekitaran terhadap tahap mengantuk yang dirasai.

Penyelesaiannya adalah dengan cuba mengekalkan suhu selesa bagi pemandu, serta memanipulasi lampu suasana untuk persekitaran pemandu bagi melawan rasa mengantuk. Sekiranya pemandu dikesan mengantuk pada tahap yang tinggi, amaran bunyi akan dikeluarkan untuk memaklumkan pemandu.