Sistem aliran transit massa (MRT) melepasi sempadan yang menghubungkan antara Singapura dan Johor Bahru bakal memulakan perkhidmatannya menjelang akhir Disember 2014.

Perjanjian dua hala bagi Sistem Transit Aliran (RTS) Singapura-Johor Bahru bakal ditandatangani pada Disember tahun ini, perkara ini diumumkan selepas mesyuarat kali-13 Jawatankuasa Menteri Bersama Malaysia-Singapura bagi Iskandar Malaysia. Mesyuarat yang dipengerusikan oleh Kementerian Penyelarasan Singapura bagi Menteri Pengangkutan dan Insfrastruktur Khaw Boon Wan dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Rahman Dahlan, menurut laporan Channels News Asia.

RTS mula diumumkan buat pertama kalinya pada tahun 2010. Singapura telah mengesahkan perhentian akhir RTS bakal terletak di stesen Woodlands Utara, sepanjang laluan MRT Thomson-Pantai Timur, sementara Malaysia pula memilih Bukit Chagar sebagai terminal utama RTS. Laluan akan dihubungkan dengan jambatan, RTS mampu membawa 10,000 penumpang bagi setiap arah dalam setiap jam, menurut kenyataan tersebut. Apabila perkhidmatan ini telah bermula, perkhidmatan KTMB Tebrau akan menamatkan operasinya.

Dalam mesyuarat tersebut, kedua-dua pihak kerajaan bersetuju bagi perjanjian komersil utama bagi RTS. Setiap kerajaan akan melantik syarikat insfrastruktur bagi dana, pembinaan, penyelenggaran dan penambahbaikan bagi stesen dan infrastruktur di negara masing-masing.

Menurut laporan terbabit, Prasarana dan SMRT buat masa ini sedang mengkaji formasi bagi kerjasama untuk menjadi syarikat operasi RTS ini. Sementara itu, buat masa ini perkhidmatan KTMB Tebrau telah menambah perjalanan harian sebanyak 26 kali pada Jun lalu berbanding hanya 14 pada tahun 2016 bagi memenuhi permintaan. Malah kedua-dua negara juga telah bekerjasama bagi menambah jumlah perkhidmatan tren.