Sementara ia mungkin kelihatan seperti sebuah basikal, Light Rider tidak mempunyai sebarang pedal pengayuh dan dipanggil oleh pengeluarnya, iaitu sebuah anak syarikat Airbus bernama APWorks sebagai sebuah motosikal. Ia juga didakwa sebagai prototaip motosikal elektrik pertama di dunia yang menggunakan kerangka cetakan 3D.

Untuk kerangka itu sahaja, ia mempunyai berat cuma 5.9 kg, dihasilkan daripada aloi tahan karat yang dipanggil sebagai Scalmalloy dan dikatakan mempunyai kekuatan seperti titanium. Cara cetakan 3D pula memberi kebebasan kepada pengeluarnya untuk menghasilkan bentuk yang kompleks seperti yang boleh dilihat.

Light Rider dikuasakan oleh motor elektrik 6 kW yang mampu menghasilkan sehingga 130 Nm tork, dan apabila dipadankan dengan berat keseluruhan yang hanya 35 kg, mempunyai nisbah berat dan kuasa yang hampir seperti sebuah supercar. Motor elektrik ini juga boleh memacu Light Rider sehingga kelajuan maksimum 80 km/j, memecut 0-45 km/j dalam masa tiga saat dan baterinya boleh bertahan untuk perjalanan sehingga 60 km.