Sempena acara Pusingan Kelayakan BMW Motorrad GS Trophy 2017 Asia Tenggara yang akan berlangsung di Sepang hujung minggu ini, BMW Motorrad Malaysia turut akan memperkenalkan sebuah model serba baru untuk pasaran Malaysia, BMW G 310 R 2017 yang dijual pada harga RM26,900 termasuk GST, tanpa insurans.

Dibangunkan dengan kerjasama TVS di India selaku rakan strategik BMW, motosikal ini merupakan percubaan BMW untuk menembusi pasaran motosikal Asia yang besar, terutama bagi jentera di bawah 500 cc yang sangat popular kerana tanda harga yang murah dan kos penyelenggaraan yang juga rendah.

Motosikal roadster terkini dari BMW ini menggunakan enjin 313 cc silinder tunggal sejukan cecair, DOHC dengan empat injap serta sistem suntikan bahan api elektronik yang mampu menghasilkan sebanyak kuasa 34 hp pada 9,500 rpm dengan tork maksimum sebanyak 28 Nm pada 7,500 rpm. BMW G 310 R ini hadir dengan berat 158.5 kg. Ia dipadankan dengan transmisi enam-kelajuan.

Motosikal ini menggunakan kerangka kukuh; bahagian hadapan menggunakan kerangkan besi tubular dalam struktur grid manakala di bahagian belakang dari jenis kerangka bolt-on. Suspensi depan adalah dari jenis fork terbalik sementara di belakang menggunakan jenis lengan ayun aluminium yang turut disambungkan dengan spring strut.

Sama seperti semua model motosikal BMW, G 310 R ini dilengkapi dengan 2-channel ABS sebagai ciri standard. Di depan, cakera brek tunggal 300 mm digunakan, dengan kaliper 4-piston untuk memberikan daya henti secukupnya. Di belakang pula cakera 240 mm digunakan, dengan kaliper 2-piston.

Paparan meter kristal cecair yang luas membolehkan semua maklumat tunggangan dilihat dengan mudah dan jelas. Pemetaan enjin juga menepati piawaian pencemaran Euro 4. Penggunaan bahan api yang dinyatakan pengeluar ialah pada kadar 3.3 liter bagi 100 km. Pengudaraan tangki juga dinaik taraf menerusi pengenalan pengubah gelung tertutup 3-cara. Model ini akan berada disemua bilik pamera sah BMW Motorrad mulai minggu hadapan.