Skuter Yamaha NVX 155 sememangnya menjadi bualan ramai sejak ia dilancarkan bulan lalu. Pengedar rasmi motosikal Yamaha di Malaysia iaitu Hong Leong Yamaha Sdn Bhd (HLYM) sedar akan perkara ini dan cuba menghangatkan lagi keadaan dengan penampilan tiga model dengan grafik khas ini.

Sebelum anda terus melompat untuk menempah model ini di kedai, biar kami beritahu bahawa ia hanyalah unit khas yang dikeluarkan untuk pameran, dan bukannya untuk jualan. Walaubagaimanapun, anda masih boleh melihatnya lebih dekat di pusat pameran GTMax di Taman Sri Muda, Shah Alam hujung minggu ini.

Dalam keadaan asal, Yamaha NVX 155 yang menggunakan enjin 155 cc BlueCore dengan teknologi VVA dijual pada harga RM10,500, termasuk GST dan ia menawarkan tunggangan yang lebih sporty berbanding sebuah lagi skuter Yamaha yang menggunakan enjin sama iaitu Yamaha NMax.

Antara kelebihan model NVX 155 ini adalah ia 18 kg lebih ringan berbanding NMax dan dilengkapi dengan ciri berteknologi seperti sistem tanpa kunci dan meter digital penuh berukuran 5.8 inci. Kuasa yang mampu dihasilkan oleh skuter ini adalah 14.8 hp dan 13.8 Nm tork.

Anda juga boleh membaca artikel pandu uji kami berkenaan Yamaha NVX 155 di sini, dan ia ditawarkan dalam pilihan tiga warna iaitu biru, merah dan hitam. Ketibaan Yamaha NVX 155 memberi saingan terus kepada sebuah skuter keluaran Honda iaitu PCX 150.