Model semasa Suzuki Jimny adalah daripada generasi ketiga, dan hampir memasuki usia sedekad. Perkhabaran terkini, jentera off-road bersaiz comel ini bakal dipertontonkan di Tokyo Motor Show 2017 pada Oktober ini.

Imej bagi generasi terkini Jimny telah pun disebarkan menjelang penampilan pertamanya di Tokyo. Apa yang anda lihat, ini adalah imej yang diambil dari pembentangan rasmi mengenainya. Nak tengok imej yang lebih jelas dan terperinci, nanti kami akan bawakan perkembangannya dari semasa ke semasa.

Ditampilkan dengan rekaan yang agak ringkas, dengan bahagian sisi yang tinggi, permukaan kaca yang besar dan kepingan menegak pada gril seperti mana model lalu, namun bahagian hadapannya menerima sedikit sentuhan moden dan nampak lebih cool seperti model kereta kecil keluaran Suzuki – Alto, Hustler dan Ignis.

Seperti mana yang ramai sedia maklum, Jimny bukanlah crossover moden, walau bagaimana pun ia terkenal dengan keupayaan menempuh laluan lasak secara off-road. Tempat tayar simpanan di bahagian belakang juga mengekalkan imej lasaknya, juga termasuk dengan overfender yang berketul dan bampar hitam.

Sedikit imej dalaman Jimny baharu ini juga didedahkan. Dengan papan pemuka yang lebih tipikal, tetapi ada sedikit sentuhan gaya dari Ignis, memberikan gambaran Suzuki mahu ia tampak lebih ‘kental’ dan bergaya, termasuk pada bahagian instrumennya. Terdapat juga skrin infotainmen diletakkan di bahagian tengahnya.

Buat masa ini tiada spesifikasi yang didedahkan, namun kemungkinan ia dipadankan dengan enjin 1.0 liter tiga-silinder “Boosterjet” turbo dan unit 1.2 liter empat-silinder naturally-aspirated seperti Ignis.