Perlumbaan dalam menghasilkan kenderaan dengan teknologi pemanduan sendiri kini didahului oleh Audi dimana sedan flagship jenama berkenaan, A8 dilengkapi dengan teknologi pemanduan sendiri tahap 3, dan merupakan pengeluar pertama yang berjaya mencapai tahap tersebut untuk produksi.

Seperti biasa, kegusaran orang ramai terhadap sistem ini tentulah berkenaan keyakinan adakah teknologi ini benar-benar selamat? Oleh itu, Audi mengumumkan bahawa mereka akan bertanggungjawab sepenuhnya sekiranya kenderaan dengan teknologi pemanduan sendiri mereka terlibat dalam kemalangan sedemikian, lapor Car Advice.

“Apabila semua fungsi beroperasi seperti yang direka, jika pelanggan mengaktifkan sistem traffic jam pilot dan menggunakannya dengan betul, dan kenderaan dalam keadaan terkawal semasa kemalangan, pemandu pergi ke syarikat insurannya dan syarikat insuran akan memberikan pampasan kepada mangsa kemalangan dan selepas itu mereka datang kepada kami kemudian kami akan membayar kepada mereka,” kata Thorsten Leonhardt, ketua pra-pembangunan pemanduan automatik Audi.

Langkah mengambil tanggungjawab terhadap kemalangan ini bukan hanya diambil oleh Audi, malah Volvo sebenarnya telah terlebih dahulu mengumumkan perkara tersebut. Menurut Volvo merujuk kepada undang-undang di Amerika Syarikat, mereka akan “mengambil tanggunjawab sepenuhnya apabila kereta tersebut dalam mod pemanduan sendiri.”

Pada teknologi pemanduan sendiri tahap 3 ini, sistem tersebut membenarkan kawalan diserahkan sepenuhnya pada kenderaan, membolehkan pemandu melakukan perkara lain selain dari menumpukan perhatian terhadap pemanduan. Pada tahap ini, kenderaan tersebut mampu mengawal sendiri dalam pelbagai situasi, dan pemandu hanya bertanggungjawab untuk mengawal kenderaan setelah diberi amaran untuk mengambil semula kawalan. Sistem traffic jam pilot dari Audi ini mampu beroperasi sehingga kelajuan 60 km/j.

GALERI: Audi A8 2018


GALERI: Audi A8 L 2018