BMW Concept X7 iPerformance telah pun dipertontonkan di Frankfurt dan ia memberikan gambaran apa yang akan dikeluarkan oleh syarikat dari Jerman itu – sebuah SUV perdana yang terletak lebih tinggi daripada X5. BMW juga telah mengumumkan bahawa versi produksi bagi BMW X7 ini akan diperkenalkan pada tahun 2018.

Paling menonjol pada kereta ini sudah tentu adalah grilnya, yang melibatkan jeriji menegak dan bersaiz besar. Lampu utama jenis lazer yang digunakan pula berbentuk nipis dengan terdapat pencahayaan X berwarna biru di dalamnya. Di bawah gril ini, terdapat kemasan melintang yang bersambung di hujung dengan bukaan udara besar. Rim yang digunakan pula bersaiz 23 inci.

Pada bahagian belakang, lampu LED berbentuk L yang digunakan bersambung di bahagian tengah dengan satu jalur kemasan krom, manakala bukaan udara di penjuru bampar mempunyai konsep yang sama dengan bampar hadapan. Melalui gambar dari atas, SUV ini juga dilihat mempunyai bumbung panoramik yang luas.

Menurut BMW, saiz X7 yang besar memberikan ruang yang lebih luas di bahagian dalam dan tidak dapat ditandingi oleh mana-mana model BMW lain sebelum ini. Ia menggunakan formasi tempat duduk 2-2-2 dan setiap satunya terletak berasingan. Bahagian bawah tempat duduk ini dibalut dengan kulit berwarna gangsa manakala separuh lagi berwarna putih.

Bahagian kokpit SUV ini menggunakan rekaan biasa yang sudah biasa bagi BMW. Garisan yang ada menampakkan sambungan antara papan pemuka dan panel pintu, manakala keududukan tempat duduk ditinggikan supaya pengguna lebih mudah memandang jalan. Di bahagian tengah, terdapat skrin sesentuh 12.3 inci.