Perodua Alza sudah berada dalam pasaran sejak tahun 2009, dan mungkin ada di antara anda yang tertanya, bagaimana rupa model baru yang seterusnya. Lukisan render ini mungkin boleh memberi sedikit idea, dan ia nampak agak menarik.

Model Alza yang ada sekarang menggunakan asas daripada model Daihatsu, atau lebih spesifik lagi, Boon Luminas. Oleh itu, lukisan render ini juga menggunakan asas Daihatsu, iaitu Mira e:S. Perubahan besar pada bahagian hadapan adalah terasuk lampu utama, yang menggunakan rekaan bertingkat seperti Citroen C4 Picasso.

Pada bahagian lain, logo Perodua digunakan mengganti logo jenama Jepun tersebut, manakala cermin sisi pula menggunakan unit asal Alza. Bahagian belakang mempunyai perubahan besar, dengan pintu but serta lampu belakang yang lebih rata dan cermin belakang yang lebih besar.

Anda juga boleh melihat garisan badan pada tepi kenderaan ini bermula dari pemisah lampu hadapan, terus sehingga ke pintu belakang, dan selepas itu, naik mendadak ke bahagian atas. Dengan panel paling belakang turut diwarnakan hitam, bumbung kenderaan ini kelihatan seperti terapung.

Di Jepun, Mira e:S dikuasakan oleh enjin petrol 660 cc, yang mampu menghasilkan 49 PS dan 57 Nm tork. Ia dipadankan bersama transmisi automatik CVT, dan boleh didapati sama ada dengan sistem pacuan dua roda atau empat roda. Kelengkapan keselamatan yang ada pada kenderaan ini termasuk brek kecemasan automatik, fungis amaran perlanggaran dan lampu tinggi automatik.

Apa pendapat anda dengan lukisan render ini? Adakah ia cukup menarik untuk pasaran negara kita?

GALERI: Daihatsu Mira e:S pasaran Jepun