Operasi tren empat gerabak KL Monorel dihentikan perkhidmatannya sejak Mei lalu bagi memberi laluan kepada kerja menaiktaraf ciri keselamatannya. Walau bagaimana pun, menurut CEO Rapid Rail Sdn Bhd, Datuk Zohari Sulaiman, tren tersebut akan kembali beroperasi tidak lama lagi, laporan Berita Harian.

Katanya, lima set tren empat gerabak itu akan beroperasi semula secara berperingkat mulai hujung tahun ini.

“Kerja naik taraf ciri keselamatan tren sedang berterusan. Kami berusaha keras memastikan proses ini dapat diselesaikan secepat mungkin dengan mematuhi aturan dan panduan.

Rapid Rail juga ingin memohon maaf kepada pelanggan di atas kesulitan yang disebabkan oleh ketiadaan tren empat gerabak. Kami tiada pilihan kecuali memberhentikan sementara perkhidmatan tren ini demi kepentingan keselamatan awam,” katanya.

Beliau turut berkata, sepanjang ketiadaan tren empat gerabak berkenaan, Rapid Rail telah menyediakan khidmat bas perantara di sepanjang laluan KL Monorel bagi melengkapkan operasi.

“Kami kini mempunyai enam set tren dua gerabak yang beroperasi. Frekuensi tren adalah antara lapan hingga 15 minit bergantung kepada masa operasi dan ketersediaan tren,” katanya.