Lebih seminggu lalu, Bugatti menggemparkan dunia automotif dengan menyiarkan video hypercar terbaharu mereka mencatatkan rekod dunia membuat pecutan dari keadaan pegun hingga 400 km/j kemudian berhenti sepenuhnya semula dalam masa hanya 42 saat. Namun, satu lagi persoalan, kereta apa yang mereka gunakan untuk merakam aksi berkenaan? Pastinya ia sebuah jentera yang lebih laju bukan?

Ada yang membuat spekulasi kereta yang membawa kamera berkenaan adalah sebuah Toyota Supra. Namun perkara sebenar telah didedahkan oleh Motor1 – ia dibuat dengan menggunakan sebuah lagi Bugatti Chiron.

Menurut Motor1, Chiron berwarna putih berkenaan dilengkapi dengan rig kamera istimewa bagi memberikan rakaman imej sebuah lagi Chiron yang berwarna hitam secara stabil. Namun pada video pendedahan berkenaan (video di bawah) tidak langsung menunjukkan bagaimana rupa rig tersebut.

Chiron yang berwarna hitam itu dipandu oleh pemandu IndyCar dan juga bekas pelumba Formula 1, Juan Pablo Montoya – berjaya mencatatkan kelajuan 400 km/j dalam masa 32.6 saat pada jarak 2,621 meter, dan kemudian membrek bagi memberhentikan kereta sepenuhnya dalam masa 9.3 saat dengan jarak 491 meter.

Bugatti Chiron merupakan model gantian hypercar sebelum ini iaitu Bugatti Veyron, dan ia baharu sahaja diperkenalkan pada tahun lalu. Kereta luar biasa ini dijana enjin W16 8.0 liter dengan empat pengecas turbo berkuasa 1,500 PS dan tork maksima 1,600 Nm. Ia mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 2.5 saat sebelum mencatatkan kelajuan maksima 420 km/j.

GALERI: Bugatti Chiron