Bagi anda yang berhasrat mahu menonton perlumbaan prestij Formula One Petronas Malaysia Grand Prix di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) hujung minggu ini, dan tidak mahu bersesak-sesak di jalan raya serta sukar mencari parkir, apa kata pilih saja menaiki bas perantara yang disediakan oleh Rapid KL ini.

Rapid KL akan menyediakan perkhidmatan bas perantara khas bagi acara terbabit selama tiga hari berturut-turut mulai Jumaat ini.

“Seperti tahun-tahun lepas, Rapid KL adalah Penyedia Perkhidmatan Bas Rasmi untuk acara ini. Rapid KL bukan saja akan menyediakan perkhidmatan perantara antara Kuala Lumpur dan KLIA2, tetapi juga menyediakan perkhidmatan sokongan atau ‘feeder service’ di sekitar kawasan litar.

Sebagai edisi F1 yang terakhir, kami menjangkakan sambutan memberangsangkan daripada para peminat sukan pemotoran untuk acara yang bersejarah ini. Kerana ramai yang pergi ke SIC, cara terbaik untuk menggunakan perkhidmatan bas perantara ini, yang akan mempunyai jadual tersusun dan diberikan prioriti dan keistimewaan dalam perjalanan masuk dan keluar daripada kawasan litar oleh pihak berkuasa,” kata Encik Mohd Azam Omar, Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus Sdn Bhd, yang merupakan anak syarikat Prasarana Malaysia Berhad.

Menerusi kenyataan yang turut disiarkan di laman Facebook rasmi mereka, Mohd Azam turut berkata, selepas berbakti untuk temasya Sukan SEA ke 29 dan Sukan Para Asean 2017, Rapid KL akan terus menyokong agenda pembangunan sukan negara dengan menjadi Pengangkutan Rasmi untuk acara Formula 1 Petronas Malaysia Grand Prix dan juga untuk acara Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix, yang akan hujung bulan depan.

Sebagai edisi yang ke-19 dan yang terakhir, 2017 Formula Petronas Malaysia Grand Prix ini dijangka mendapat sambutan dengan puluhan ribu peminat membanjiri Litar Sepang untuk menyaksikan acara berprestij itu.

Mengambil kira jumlah kenderaan persendirian yang akan menuju ke kawasan litar dan jumlah parkir yang dijangka terhad, para peminat digalakkan untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam khususnya Rapid KL untuk perjalanan yang selesa dan selamat ke Sepang.

Perkhidmatan bas khas ini akan bermula pada hari pertama acara pada 29 September dengan bas pertama berlepas daripada tempat naik dan menurunkan penumpang di tiga lokasi iaitu KL Sentral, KLCC dan KLIA 2; dengan bas yang terakhir pada 1 tengahari untuk ketiga-tiga hari.

KL Sentral dipilih sebagai salah satu lokasi adalah kerana ia adalah hub pengangkutan awam bandaraya Kuala Lumpur dengan kemudahan silih-hubungan dengan LRT Laluan Kelana Jaya, MRT Laluan Sungai Buloh – Kajang, KLIA Ekspres dan ERL, KL Monorel, KTM Komuter serta perkhidmatan ETS.

Tempat mengambil dan menurunkan penumpang di KLCC adalah di hab bas KLCC, yang terletak berdekatan dengan stesen LRT KLCC; manakala KLIA 2 akan memberi kemudahan kepada mereka yang berkunjung ke Sepang dengan menaiki pesawat tambang murah dari dalam dan luar negara.

Tiket-tiket bas berharga RM20 untuk perjalanan sehala dari KLCC atau KL Sentral dan sebaliknya; dan RM35 untuk perjalanan pergi balik. Untuk perjalanan dari KLIA2 pula, harga tambang adalah RM12. Kekerapan bas adalah antara 30 hingga 45 minit, bergantung kepada keadaan trafik.

Untuk perjalanan daripada SIC, bas pertama akan meninggalkan kawasan litar pada 4 petang untuk ketiga-tiga hari. Waktu untuk bas terakhir, bagaimanapun, tidak sama dengan bas terakhir pada hari Jumaat ditetapkan pada pukul 7 malam. Manakala hari Sabtu dan Ahad, bas terakhir dilewatkan kepada 10 malam bagi menyediakan kemudahan kepada para peminat yang ingin pulang lewat khususnya untuk menyaksikan konsert selepas perlumbaan pada hari Ahad.

Tiket-tiket bas boleh dibeli ketika mengambil perkhidmatan berkenaan di lokasi-lokasi yang ditetapkan. Tiket-tiket juga boleh dibeli awal di stesen-stesen LRT Masjid Jamek, KLCC dan KL Sentral.