MS-RT iaitu gabungan penala Van-Sport dan pemilik pasukan M Sport (yang mengendalikan pasukan rali dunia Ford), Malcom Wilson, telah mendedahkan produk baharu mereka – van Ford Transit R-Spec Edition, dibina hanya 50 unit sahaja.

Van berkenaan dihasilkan sempena kejayaan Fiesta WRC dalam kejohanan rali dunia (WRC) tahun ini yang dipandu oleh penyandang juara dunia, Sebastien Ogier dan juga pemandu kedua, Ott Tanak. Van Ford Transit edisi khas ini direka dengan menampilkan rupa diinspirasikan dari jentera WRC berkenaan.

Dihasilkan berdasarkan model Transit Custom DCIV lima-tempat duduk, R-Spec Edition diberikan warna badan metalik, pintu gelangsar pada kedua-dua sisi, kamera belakang, penderia parkir, lampu bahagian kargo LED serta pengubah kuasa 240V.

Bagi membezakan model MS-RT Custom yang telah diperkenalkan sebelum ini, R-Spec Edition diberikan diffuser udara hadapan yang lebih panjang. Ia juga diberikan lampu LED Lazer pada gril hadapan bersama pek pelekat badan eksklusif.

Pada bahagian dalaman pula, ia diberikan kemasan papan permuka berwarna kelabu serta tempat duduk bucket perlumbaan dari Sparco, lengkap dengan tali pinggang keledar berwarna biru. Van edisi terhad ini turut diberikan sistem keselamatan dan kunci perlindungan yang dipertingkat.

Transit R-Spec ini diberikan rim aloi OZ Racing berdiameter 20-inci, yang melindungi kit brek besar dari MS-RT disebaliknya. Selain itu, ia turut dilengkapkan dengan unit intercooler dan juga hos-hos sistem turbo MS-RT, bersama muffler khas MS-RT yang menghasilkan bunyi yang lebih mengujakan.

Bagi mereka yang mahukan lebih prestasi, kit modul pengurusan enjin dari Steinbauer turut ditawarkan yang mampu menghasilkan kuasa akhir 212 hp dan tork maksima 486 Nm. Ford Transit MS-RT R-Spec Edition dijual dipasaran UK pada harga £35,995 atau sekitar RM203k mengikut nilai tukaran wang semasa.