Sudah menjadi lumrah bagi ‘mat-mat kereta’untuk menggunakan jentera kesayangan mereka pada hari perkahwinan sendiri sebagai kereta pengantin. Trend terkini, kereta-kereta kebanggaan berkenaan bukan sahaja hadir sebagai prop untuk gambar kahwin, malah turut digunakan dalam video sama ada dengan aksi berjalan, mahupun membuat pelbagai aksi lain termasuk drift.

Maro Engel merupakan pelumba untuk Mercedes-AMG untuk sekian lama, dan berlumba untuk pasukan berkenaan dalam pelbagai perlumbaan termasuk kejohanan DTM Jerman dan juga V8 Supercars Australia. Tahun ini, sempena kepulangannya semula untuk berlumba di DTM dan juga sempena hari perkahwinannya, syarikatnya bersetuju untuk memberikan jentera perlumbaan sebenar Mercedes-AMG C63 DTM bagi digunakan oleh Engel sebagai kereta pengantin.

“Ia merupakan pengalaman yang menakjubkan. Apabila pasukan menawarkan kepada kami, kami sangat teruja dan mula berfikir untuk memandunya dalam masa setengah jam. Ia perasaan yang gila, memandu Mercedes-AMG C 63 DTM dari gereja bersama isteri saya, sepanjang jalan sempit menerusi perkampungan nelayan yang kecil dan keluar ke jalan pesisir pantai,” kata Engel.

Menurut Engel lagi, isterinya turut teruja ketika berbincang berkenaan tawaran dari pasukan tersebut. “Kami masuk ke tempat duduk kereta ini dengan kain putih yang besar, dia berjaya masuk kedalam dengan sedikit bantuan dari saya,” jelas Engel.