Mitsubishi Electric Corporation telah mengumumkan bahawa semasa Tokyo Motor Show 2017 nanti, mereka akan menunjukkan sistem pemerhati pemandu dalam kenderaan yang baru dibangunkan oleh syarikat. Sistem ini menggunakan sebuah kamera pandangan luas, dan dijangka dapat digunakan secara komersial pada tahun 2018.

Berbeza dengan sistem pemerhati pemandu sedia ada sekarang yang hanya boleh mengesan sama ada pemandu mengantuk atau letih, sistem oleh Mitsubishi ini pula dapat mengesan pemandu dan juga penumpang secara serentak. Data yang diperolehi daripada kamera itu dapat digunakan untuk mengesan tingkah laku yang merbahaya serta mengenal pasti arahan muka atau tangan untuk melaras audio atau pendingin hawa.

Selain bahagian kepala, kamera ini juga dapat mengesan pergerakan seluruh bahagian atas badan, sekiranya terdapat tingkah laku yang membahayakan seperti kedudukan yang tidak normal atau baring ke belakang. Melalui sistem ini juga, ciri keselamatan kenderaan serta kemudahan untuk pengguna dapat ditingkatkan.