General Motors (GM) telah mendedahkan satu platform kenderaan berat yang menggunakan sistem Hydrotec Fuel Cell terbaru mereka, bersama keupayaan pemanduan autonomous digelar sebagai SURUS (Silent Utility Rover Universal Superstructure). Platform ini akan dipertontonkan pertama kali semasa perhimpunan persatuan tentera Amerika Syarikat pada musim luruh nanti.

Istimewanya platform ini, menurut GM, ia boleh digunakan untuk pelbagai bentuk kenderaan berat termasuk trak utiliti, penjana kuasa bergerak atau kecemasan, sistem penghantaran kargo, pengangkut komersial, trak kegunaan ringan dan sederhana serta trak tentera.

Melalui sistem Hydrotec Fuel Cell, keupayaan pemanduan autonomous dan komponen casis trak, SURUS dapat memberikan prestasi tinggi, tiada emisi, beroperasi secara senyap, tork serta merta, boleh dibawa offroad, boleh mengeluarkan air dan kuasanya boleh digunakan untuk perkara lain.

Berkenaan kemampuan, selain pemanduan autonomous, SURUS juga lincah di atas jalan kasar. Untuk kegunaan tentera pada masa hadapan, sistem dengan haba rendah dan beroperasi secara senyap ini dapat memberikan kelebihan kerana ia sukar dikesan dan kurang risiko.

Sejak April lalu, tentera Amerika Syarikat telah menguji sistem Hydrogen Fuel Cell GM melalui Colorado ZH2, dan mereka mendapati ia boleh bertahan dengan pemanduan offroad dan boleh meredah air. Namun apa yang lebih menarik adalah ia lebih sukar dikesan secara akustik, dan boleh pergi 10 kali lebih dekat ke arah musuh berbanding kenderaan biasa.