Sebagai langkah untuk memastikan keselamatan, terutama sekali bagi mengawal aliran trafik dan menghindarkan kecurian kecil, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) kini memasang 22 unit kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan sekitar. Ini ditambah pula dengan 24 unit kamera yang dipasang oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, serta 60 kamera milik kerajaan Selangor.

Datuk Bandar Petaling Jaya, Datuk Mohd Azizi Mohd Zain melakukan demonstrasi sistem kamera berkenaan di dalam satu acara bersama media. Beliau menerangkan bagaimana sistem itu berfungsi, yang mana turut melibatkan penggunaan pembesar suara bagi hebahan awam serta menunjukkan tinjauan masa nyata dari kamera-kamera berkenaan – bagi kawasan sekitar Seksyen 52, Petaling Jaya.

Menurut Azizi, kamera-kamera berkenaan digunakan terutamanya bagi meninjau keadaan trafik, terutama bagi kelakuan meletak kereta sebarangan di kawasan itu. Sistem itu membolehkan pegawai penguatkuasa bergegas ke lokasi yang spesifik untuk menghalang perkara itu daripada berlaku dan mengelakkan kesesakan.

Semua kamera dapat diperhatikan dari sebuah bilik kawalan yang terletak di tingkat 22, Menara MBPJ, yang akan menanyalurkan arahan serta maklumat kepada pegawai bertugas. CCTV berkenaan dikendalikan oleh Jabatan Penguatkuasaan dan Keselamatan MBPJ, manakala maklumat itu turut dikongsi bersama ibupejabat PDRM Petaling Jaya.