Menunjukkan betapa seriusnya Honda di dalam menghasilkan kenderaan dengan bahan api alternatif, terbaru, menerusi pentas Tokyo Motor Show 2017, Honda telah memperkenalkan buat julung kalinya model Honda Sports EV Concept.

Menurut CEO Honda, Takahiro Hachigo, Honda Sports EV Concept ini merupakan satu daripada tiga model konsep kereta mobiliti masa hadapan janaan enjin elektrik (EV) yang didedahkan hari ini, iaitu selain Honda NeuV dan Honda Urban EV.

“Sports EV Concept ini adalah cadangan terbaru kami. Di mana kami sememangnya sentiasa mahu memberikan pengalaman pemanduan yang menyeronokkan buat para pelanggan di samping pengendalian kenderaan yang bersifat sporty. Berdasarkan platform EV yang sama seperti Urban EV Concept, namun Sports EV Concept ini memiliki pusat graviti yang lebih rendah untuk memberikan pengalaman pemanduan yang lebih sporty,” ujarnya kepada pihak media pagi tadi.

Bagi rekaannya pula, Hachigo berkata, model konsep ini mengadaptasikan pakej yang lebih rendah dan lebar iaitu mewakili “kecantikan” bagi kereta sport, dan pihaknya yakin ia mampu menarik perhatian ramai kelak.

Walau bagaimana pun, Hachigo tidak mendedahkan sebarang perincian mengenai model konsep sport ini, malah juga tidak memberikan sebarang jawapan, bilakah model ini bakal diproduksikan.