Rampai Puteri Medical Centre (RPMC) semalam melancarkan kempen Buckle Up, Baby! dengan kerjasama Institut Kajian Keselamatan Jalanraya Malaysia (MIROS) dengan matlamat untuk mengurangkan kematian kanak-kanakn yang terlibat kemalangan. Hospital berkenaan menawarkan kerusi kanak-kanak percuma bagi setiap bayi yang dilahirkan pada November.

Kerusi keselamatan kanak-kanak yang diberikan ialah berjenama Sweet Cherry Fiji, dari jenis Group 0+ had berat 10 kg. Bagi pelanggan mereka yang mengambil pakej bersalin Suite pula, mereka akan menerima kerusi khas kanak-kanak Avora Gemini; jenis Group 0+, 1 dan 2 tempat duduk dengan had berat 25 kg. Kedua-dua kerusi keselamatan ini penggunakan pemasangan tali pinggang keledar.

Selepas November, kerusi keselamatan Sweet Cherry Fiji akan ditawarkann secara sewaan percuma (dengan pendahuluan RM150) bagi mereka yang tidak mempunyai kerusi khas berkenaan ketika bersalin. Bagi Avora Gemini pula, ia akan dijual kepada umum selepas potongan harga pada RM350, kurang berbanding harga asal RM499.

Sebagai tambahan, RPMC turut melaksanakan dasar hospital yang memerlukan setiap bayi yang baru lahir terus mengggunakan kerusi keselamatan ini sebaik sahaja dibenarkan pulang. Hospital ini bekerjasama dengan MIROS selaku penganjur bersama, dan akan membantu pelaksanaan kempen untuk menyediakan kepakaran terhadap bagaimana cara yang betul untuk memasang kerusi khas itu.

Menurut statistik polis, kanak-kanak merupakan golongan yang paling tinggi mencatatkan kematian dalam kemalangan jalanraya – antaranya seramai 600 bayi di bawah usia setahun terbunuh setiap tahun. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan kerusi keselamtan kanak-kanak adalah cari paling berkesan untuk melindungi mereka dan mengurangkan risiko kematian sebanyak 71% jika kerusinya dipasang dengan betul.