Kita sendiri sudah menyaksikan, 2017 bukanlah tahun yang baik dalam karier Valentino Rossi. Tetapi, hadiah daripada rakan sekerja beliau di VR46 ini mungkin dapat menceriakan sedikit keadaan. Ia adalah sebuah XJR1300 yang diubah suai secara khas oleh Rodolfo Frascoli dan dinamakan ‘Mya’.

Penampilan asal XJR1300 diubah untuk menjadi sebuah motosikal flat track (tetapi juga kelihatan seperti motard), namun enjin asalnya, iaitu unit 1,251 cc empat silinder sebaris masih lagi dikekalkan. Enjin ini dikatakan mampu menghasilkan 105 hp dan 108 Nm tork, namun telah menyebabkan FJR1300 diberhentikan pengeluarannya kerana tidak melepasi peraturan Euro 4.

FJR1300 untuk Rossi ini menggunakan kebanyakannya warna hitam, dan sedikit jalur berwarna kelabu dan kuning terang yang sudah menjadi tanda unik beliau. Kemudiannya, ia dilengkapi dengan pelbagai barangan prestasi termasuk suspensi Ohlins di depan dan belakang, ekzos Akrapovic dan penapis udara yang terdedah.

Tetapan dua brek cakera pada motosikal asal juga diubah untuk menjadi hanya satu sahaja di bahagian hadapan, dan ia turut dipasang dengan rim jenis lidi 19 inci. Di bawah panel plastik untuk nombor plet, terdapat salur udara yang besar, dan ketiadaan lampu hadapan biasa pada motosikal ini diganti dengan unit projector LED daripada Yamaha R1 yang diletakkan pada kedua-dua fork.

Walaupun akhirnya mungkin akan dijadikan perhiasan atau dibelasah oleh Rossi di dalam litar flat track beliau di kampung, motosikal ini dilihat masih mempunyai kelengkapan untuk penggunaan atas jalan biasa termasuk tempat meletak nombor plet di belakang, bersama lampu penunjuk arah serta cermin sisi.