Berita yang mungkin sedikit melegakan bagi ramai orang; harga minyak untuk minggu depan bagi semua bahan api akan turun. Bagi minggu bertarikh 23 hingga 29 November 2017, harga petrol akan mengalami penurunan sebanyak 8 sen.

RON 97 akan dijual pada harga RM2.58 seliter. Manakala bagi RON 95 pula, ia akan dijual pada harga RM2.30 seliter berbanding minggu lalu.

Bagi diesel pula, Euro 2 bakal berharga RM2.23 seliter, melibatkan penurunan sebanyak 2 sen, sementara diesel bersih Euro 5 pula menjadi RM2.33 seliter. Semua harga baharu ini akan berkuatkuasa selepas jam 12 tengah malam ini.

Sebelum ini, Berita Harian melaporkan harga minyak dunia dilaporkan meningkat dan ia disokong oleh jangkaan Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan negara pengeluar lain akan meneruskan pengurangan bekalan pada minggu depan.

Namun beberapa hari lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, harga minyak di pasaran tempatan akan diturunkan apabila harga bahan bakar itu di pasaran dunia stabil. Katanya, kenaikan harga minyak di pasaran sekarang berikutan pergolakan di Asia Barat yang menjadikan harga minyak dunia meningkat.

Justeru, kerajaan akan mengenal pasti langkah bersesuaian bagi mengurangkan impak kenaikan harga runcit petrol RON95 dan diesel jika meningkat melebihi RM2.50 seliter secara berterusan selama tiga bulan.