Awal bulan ini, Lexus telah mengumumkan akan membawa satu model crossover konsep perdana iaitu LF-1 Limitless ke Detroit Auto Show 2018. Serentak dengan itu, satu gambar teaser bahagian belakang kenderaan itu dikeluarkan, dan terbaru, keunikan pencahayaan lampu bahagian depan kenderaan itu pula disiarkan.

Daripada imej ini, kelihatan LF-1 akan menampilkan satu lagi rekaan bahagian depan yang rumit oleh Lexus, dengan lampu hadapan berbentuk tajam mengapit gril yang juga lebih kompleks. Terdapat juga pada penjuru bampar ini, lampu penunjuk arah berbentuk L terbalik.

Penampilan rasminya cuma akan dilakukan pada 15 Januari nanti, dan rupa sebenar LF-1 masih lagi belum jelas. Walaubagaimanapun, Lexus mendakwa ia “menjanjikan sebuah genre baru untuk crossover mewah”, yang “bertujuan untuk memberi makna baru kepada kemewahan.”

Memandangkan nama crossover digunakan, dan bukannya SUV, besar kemungkinan LF-1 bukanlah pengganti model LX, tetapi sebuah model baru yang terletak lebih atas daripada RX. Model seperti ini akhirnya dapat membawa Lexus untuk bersaing dengan Mercedes-Benz GLS, dan BMW X7 yang akan diperkenalkan tidak lama lagi. Begitu juga dengan model mewah seperti Bentley Bentayga, Lamborghini Urus dan Rolls-Royce Cullinan.

Lexus LF-1 Limitless adalah satu hasil kerja studio rekaan Toyota di California Selatan, Amerika, iaitu Calty Design Research. Studio ini juga terlibat dalam pembangunan konsep Toyota FT-1 sebelum ini.