Setelah ‘terseksa’ dengan kes rekaan Range Rover Evoque yang diciplak terus pada rekaan Land Wind X7, nampaknya sekali lagi Jaguar Land Rover (JLR) bakal sakit kepala dengan karenah pengeluar dari China. Ini kerana imej paten SUV baharu keluaran Zotye Auto yang digelar T800 yang terdedah mengesahkan ia direka seakan Range Rover Sport.

Imej paten T800 ini didedahkan oleh CarNewsChina, menampilkan sebuah SUV baharu yang kelihatan saling tak tumpah dengan Range Rover Sport. Antara elemen rekaan yang dilihat diambil terus termasuk garis karekter yang menyerlah bermula dari lampu hadapan, melalui kesemua pintu dan berakhir pada lampu belakang.

Liang aliran udara pada bonet juga berada di posisi sama seperti Range Rover Sport, serta direka dengan rupa yang seiras. Walau bagaimanapun, Zotye tetap membuat sedikit perubahan bagi membezakan produk ‘copy ori‘ dengan produk original. Tetapi jika anda lihatnya sepintas lalu, pasti sukar untuk membezakan antara kedua-duanya.

Menurut sumber ini lagi, T800 akan diberikan rekaan dalaman yang agak berbeza dari Range Rover Sport. Ia juga dijangka akan dijana enjin 2.0 liter turbo berkuasa 200 hp, dan juga pilihan janakuasa hibrid dengan enjin 2.0 liter berkuasa 250 hp.

Sebelum ini ketua rekaan Land Rover Gerry McGovern pernah dilaporkan berkata bahawa mereka gusar untuk mendedahkan apa-apa model konsep setelah berhadapan dengan kes Land Wind X7 dan menjadi sebab mengapa Range Rover Velar terus muncul dalam versi produksi tanpa apa-apa prebiu model konsep terlebih dahulu. Nah, tak lama selepas itu, betul-betul terjadi satu lagi kes cetak rompak dari China membabitkan JLR.

GALERI: Range Rover Sport sebenar