Beberapa minggu yang lalu, laman Facebook Sisma Auto telah menguar-uarkan Volvo XC60 2018 serba baharu bakal dilancarkan di Malaysia tidak lama lagi. Terkini, terdapat perkhabaran yang mengatakan bahawa SUV mewah berkenaan dijangka akan ditawarkan dengan harga antara RM330k hingga RM380k.

Jika khabar mengenai harga tersebut sahih, maka sebenarnya ia sedikit mahal berbanding model semasa XC60, yang berharga RM266,888 atas-jalan tanpa insurans untuk T5, dan RM298,888 bagi T6 (kedua-duanya harga bersatus-EEV). Selain enjin Drive-E, XC60 baharu ini juga dilengkapi dengan penjana kuasa T8 Twin Engine plug-in hybrid,walau pun belum dipastikan adakah ia akan ditawarkan kepada para pelanggan.

Juga tidak dipastikan pakej kekemasan yang bakal dipadankan dengan penawaran penjana kuasanya. Pada November lalu, XC60 generasi kedua ini telah dikesan sedang diuji di Glenmarie, dengan pakej kemasan R-Design, termasuk apron bawah yang lebih menyerlah, penutup cermin sisi berlainan warna, serta bampar belakang berbeza yang menampilkan serlahan elemen hitam disekeliling perumah hujung ekzos. Penampilan XC60 R-Design ini juga turut menyerlahkan rim aloi 19-inci lima jejari berkembar dengan kemasan matte black diamond cut.

Buat masa ini, tidak dinyatakan adakan XC60 didatangkan dengan unit import sepenuhnya (CBU) atau pemasangan tempatan (CKD). Kami menjangkakan ia mungkin bakal mengikut jejak langkah S90 dan XC90, iaitu beberapa unit pertama adalah CBU, dan diikuti dengan CKD bagi produksi seterusnya.

GALERI: Volvo XC60 2018