Dengan angka 202,000 unit jualan kenderaan disasarkan bagi tahun lalu, Perodua menamatkan tahun 2017 dengan mencatat jualan sedikit melepasi sasaran itu, dengan jualan 204,900 unit kenderaan.

Namun, jika dibandingkan dengan tahun 2016, ia sebenarnya menurun sebanyak 1.1% – dengan jualan sebanyak 207,100 unit kenderaan walaupun suasana pasaran yang agak mencabar, saingan sengit serta kelulusan pinjaman sewa-beli yang diperketat.

Bagaimanapun, syarikat itu tetap optimis tahun 2018 ini akan menjadi lebih baik dan meletakkan sasaran jualan sebanyak 209,000 unit – peningkatan sebanyak 2% berbanding 2017 – serta dapat mengekalkan peratusan perkongsian pasarannya.

“Berdasarkan kajian dalaman syarikat, TIV tahun ini dijangka meningkat kepada 590,000 unit tahun ini, dan kami yakin untuk mengekalkan perkongsian pasaran sebanyak 35%,” ujar Presiden dan CEO Perodua, Datuk Dr Aminar Rashid Salleh.

Sementara itu, perkhidmatan lepas jualan Perodua pula mencatatkan pertumbuhan yang memberangsangkan. Pendapatan dari perkhidmatan servis kenderaan telah meningkat sebanyak 12%, sementara hasil perolehan dari perniagaan alat ganti dan aksesori juga meningkat sebanyak 7% berbanding tahun sebelumnya.

Bagi khidmat lepas jualan, jumlah kenderaan yang kembali ke Perodua untuk tujuan servis telah meningkat 3% kepada 2.1 juta unit kenderaan bagi tahun 2017. Perkara ini dijangka akan lebih berkembang dan Perodua menjangkakan jumlah ini akan meningkat kepada 2.14 juta kenderaan pada tahun 2018.

Bagi jumlah kenderaan yang kembali ke Perodua untuk servis pula terbahagi kepada dua; A bagi kenderaan yang masih di dalam tempoh jaminan dan B untuk kenderaan yang telah tamat tempoh berkenaan.

Bagi tahun 2017, khususnya kelompok B mencatatkan peningkatan sebanyak 4% berbanding 2016 menjadi 36% keseluruhan perkhidmatan servis ini. Ini merupakan sesuatu yang sangat penting bagi Perodua kerana ia dapat memastikan pelanggan tetap kembali untuk tujuan servis dan tidak lari ke tempat lain, walaupun kenderaan mereka sudah melepasi tempoh jaminan. Hal ini turut menyumbang kepada peningkatan pedapatan bagi alat ganti dan aksesori seperti yang dinyatakan di atas.

Antara cabang perniagaan Perodua yang mencatatkan penurunan ialah berkaitan eksport yang jatuh 20% kepada hanya 3,766 unit sahaja berbanding 4,696 unit pada tahun sebelumnya. Antara punca yang dikenal pasti adalah saingan yang semakin sengit di Indonesia (Daihatsu Sirion yang dijual di sana di pasang oleh Perodua).

Selain itu, pengeluaran model eksport yang terpaksa dikurangkan untuk memberi laluan meningkatkan kapasiti pengeluaran model Myvi terbaru untuk memenuhi permintaan pasaran tempatan. Jika sekali lagi Perodua berhasil mengekalkan peratusan perkongsian pasaran sekitar 35% bagi 2017, ia akan menjadi jenama yang menjadi pilihan No. 1 rakyat Malaysia bagi tempoh 12 tahun berturut-turut.