Sejak dibuka untuk tempahan pada November tahun lalu, Perodua Myvi generasi ketiga telah menerima sejumlah 36,000 unit tempahan setakat ini. Daripada jumlah berkenaan, sebanyak 11,000 unit sudah diserahkan kepada pelanggan.

Dalam tempoh hanya beberapa minggu sahaja, angka yang dinyatakan ini menyaksikan pertambahan sebanyak 8,000 unit berbanding ketika membuat pengumuman yang sama awal Januari lalu.

Bagaimanapun, nisbah pelanggan yang memilih antara model 1.5 liter dan 1.3 liter masih kekal seperti yang diumumkan sebelum ini, iaitu 85% berbanding 15% masing-masing. Perancangan awal Perodua mensasarkan nisbah berkenaan pada pecahan 55% berbanding 45%.

“Kami sedang melakukan yang terbaik untuk memenuhi permintaan berkenaan, yang sebenarnya melangkaui jangkaan awal kami,” ujar Presiden dan CEO Perodua, Datuk Dr Aminar Rashid Salleh.

“Perodua Manufacturing Sdn Bhd (PMSB) kini sedang bekerja lebih masa untuk memastikan serahan kepada pelanggan dapat dilakukan dalam tempoh waktu yang munasabah,” jelas beliau, sambil menambah Perodua akan memberi tumpuan untuk memaksimumkan potensi jualan semua model kenderaan syarikat itu untuk mencapai sasaran 209,000 unit jualan tahun ini.

Perodua berkongsi perkara ini dalam satu sidang media berkaitan prestasi keseluruhan syarikat sepanjang tahun 2017 serta sasaran dan jangkaan bagi tahun ini.

GALERI: Perodua Myvi 1.5L Advance 2018