Lexus Malaysia hari ini mempertontonkan secara rasmi dua model terbaru bagi tahun ini untuk pasaran tempatan. Dua model yang dimaksudkan ialah SUV tujuh-tempat duduk Lexus RX 350L dan kemaskini bagi model NX 300 2018 – kedua-duanya sudah dibuka untuk tempahan pertengahan bulan ini.

Dijangka akan dilancarkan dalam tempoh terdekat dalam suku pertama tahun ini, Lexus RX 350L merupakan versi SUV tiga-barisan tempat duduk berbanding model sama yang dipasarkan di Malaysia sebelum ini yang hanya hadir dengan dua barisan tempat duduk sahaja.

Barisan tempat duduk ketiga itu pula bukan sekadar kerusi tambahan dengan ruang yang terhad. Ia boleh menampung penumpang dewasa serta kerusi kanak-kanak, tanpa banyak mengorbankan aspek reka bentuk sedia ada.

Perbezaannya, bahagian belakang model ini ditambah 110 mm untuk mendapat keluasan ruang yang diperlukan bagi tempat duduk barisan ketiga itu. Bagi tempat duduk barisan kedua, ruang kaki dan ruang kepala yang tersedia tidak berubah.

Dengan spesifikasi umumnya kekal sama seperti model sebelum ini, saiz beg udara bagi RX 350L ini pula lebih besar untuk menampung keperluan penumpang di barisan ketiga. Bagaimanapun, kelengkapan lain untuk keselesaan penumpang di barisan ketiga ditambah, seperti corong pendingin hawa, ruang meletak cawan serta butang mudah untuk melipat dan kerusi untuk tambahan ruang.

Sementara berat keseluruhannya pula hanya bertambah sebanyak 65 kg. Jarak antara rodanya pula kekal sama 2,790 mm antara kedua-dua model berkenaan. Ruang barangan sekiranya kerusi terakhir dilipatkan juga bertambah bagi model ini.

Sebagai rujukan, model RX dua barisan tempat duduk yang dijual sebelum ini dilengkapi dengan enjin 3,456 cc V6 DVVT-iW. Ia mampu menjana sebanyak 295 hp pada 6,300 rpm sementara tork pula sebanyak 370 Nm dari 4,600 rpm hingga 4,700 rpm. Kedua-dua model ini dipadankan dengan transmisi automatik lapan-kelajuan.

Merupakan unit CBU dari kilang pemasangan di Kyushu, Jepun, Lexus Malaysia menjelaskan bahawa versi hibrid bagi model ini tidak akan diperkenalkan di Malaysia dalam masa terdekat.

Bagi model Lexus NX 300 2018, ia merupakan versi yang dikemaskini terhadap model NX 200t yang diperkenalkan sebelum ini. Dengan pengenalan penggayaan terbaru ini, varian ini akan menggantikan penawaran sebelum ini; NX 200t Special Edition dan Luxury tiada lagi selepas ini.

Versi terbaru ini akan ditawaran dalam empat varian – Urban, Premium, F-Sport dan Hybrid. Perubahan paling ketara yang dilakukan ialah pada penampilan keseluruhan bahagian luarannya. Lexus NX 300 2018 menerima rekaan bampar depan dan belakang baru, serta lampu utama projektor dengan tiga LED.

Selain itu, pembaharuan turut dilakukan dibahagian dalam, dengan penggunaan Touchpad Remote Touch Control dan skrin paparan yang kini lebih besar, 10.3 inci (hanya bagi kemasan F-Sport dan NX 300h) sahaja. Satu lagi ciri terbaru bagi Lexus NX 300 Urban (dan F-Sport) ialah bumbung panoramik. Bagi varian Premium, ia dilengkapi dengan moon roof.

Bagi spesifikasi mekanikal, versi terbaru ini kekal menggunakan unit enjin yang sama seperti NX 200t sebelum ini – enjin 2.0 liter turbo yang menjana 235 hp dan 350 Nm tork. Lain-lain kelengkapan seperi lapan beg udara SRS juga masih dikekalkan tanpa sebarang perubahan.

Harga bagi model Lexus RX 350L ialah RM475,000 ketika dibuka untuk tempahan. Bagi Lexus NX 300 2018 pula, mengikut varian, adalah seperti berikut; Urban (RM311,900), Premium (RM329,800), F-Sport (RM387,900) dan Hybrid (RM397,800).

GALERI: Lexus RX 350L

GALERI: Lexus NX 300 2018