Menurut laporan yang disiarkan oleh CarAdvice, Mitsubishi Lancer mungkin akan ditamatkan penjualannya di Australia sebelum akhir 2018. Kini, jenama tersebut lebih memfokuskan penjualan model SUV berbanding sedan, walau bagaimana pun, tidak dipastikan adakah nama Lancer bakal kembali pada masa hadapan.

Buat masa ini, produksi bagi Lancer telah pun tamat di seluruh dunia, kecualidi Taiwan dan China. Di Malaysia pula, model ini tidak lagi berada di dalam senarai laman web rasmi Mitsubishi Motors Malaysia. Walau bagaimana pun, Mitsubishi Motors Australia (MMAL) akan memasarkan unit terakhir dari Jepun “untuk menampung jualan hingga akhir tahun” ujar CEO John Signoriello.

Mirage mungkin menjadi satu-satunya bukan-SUV dan model bukan-pikap dalam barisan MMAL apabila Lancer 2017 ditamatkan jualannya. Walau pun begitu, MMAL sebenarnya merupakan penjual ketiga terbesar bagi SUV di Australia pada tahun lalu.

Pada 2017, ia mencatatkan jualan sebanyak 80,000 kenderaan, di mana 48,000 daripadanya adalah model ASX, Outlander, Pajero Sport dan Pajero. Sekaligus meletakkan syarikat tersebut di tangga kelima dalam keseluruhan jualan mendahului Ford, tetapi di belakang Toyota, Mazda, Hyundai dan Holden. Eclipse Cross yang baru dilancarkan juga dijangka akan meningkatkan lagi jualan Mitsubisi di sana.