Yamaha mempunyai pilihan aksesori prestasi mereka sendiri yang dinamakan sebagai GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing). Sebelum ini, GYTR lebih fokus kepada motosikal offroad, tapi kini ia sudah mula membangunkan produk untuk motosikal street, bermula dengan model YZF-R1 dan YZF-R6.

Barangan prestasi ini, selain menggunakan khidmat syarikat terkenal seperti Ohlins dan Akrapovic, turut dibangunkan sendiri oleh jurutera Yamaha, untuk menukarkan jentera asal pelanggan kepada sebuah jentera yang sedia menunjukkan prestasi hebat di dalam litar.

Bagi dua model sport terkenal Yamaha ini, barangan GYTR yang ditawarkan adalah terdiri daripada ECU lumba, sistem pendawaian khas, set palam pencucuh, set salur udara, camshaft, piston dan conrod, rim jenis lumba, sistem ekzos Akrapovic, suspensi depan, belakang serta damper Ohlins, dan kit perlindungan Gilles.

Semua barangan ini dibangunkan dengan inspirasi daripada jentera yang digunakan dalam perlumbaan seperti Endurance World Championship, Suzuka 8 Hours dan WorldSSP, seterusnya memberikan keyakinan pada kualiti, ketahanan dan prestasi setiap komponennya.

Dalam siaran akhbar global yang dikeluarkan, Yamaha memberitahu produk prestasi GYTR untuk R1 dan R6 boleh mula didapati di semua pengedarnya bermula April 2018, namun harganya tidak diberitahu. Tapi di Malaysia, pengedar rasmi jenama ini, iaitu Hong Leong Yamaha Sdn Bhd tidak membawa masuk R1 dan R6 secara rasmi, jadi kami berpendapat, mereka mungkin juga tidak membawa masuk pakej GYTR ini.