Walaupun bidaan untuk mendapatkan 5% saham Daimler (pemilik jenama Mercedes-Benz) gagal sebelumnya, pembuat kenderaan dari China iaitu Geely dilaporkan telah berjaya berbuat demikian baru-baru ini. Berita tersebut disiarkan oleh Gasgoo, dan turut menyatakan status perjanjian berkenaan akan diumukan tidak lama lagi.

Permohonan Geely yang juga pemilik jenama Volvo dan rakan strategik serta pemegang saham dalam jenama automotif Malaysia iaitu Proton tersebut dikatakan ditolak oleh Daimler setelah menawarkan harga lebih rendah dari kadar semasa. Walau bagaimanapun syarikat tersebut berjaya memperolehi saham berkenaan menerusi pasaran sekunder pada harga pasaran.

Kini dengan pegangan saham 5% berkenaan, Geely merupakan pemegang saham individu ketiga terbesar dalam Daimler, selepas Kuwait Investment Authority (6.8%) dan BlackRock (6%). Sehingga 31 Disember 2017, 71.2% saham Daimler dimiliki oleh pelabur-pelabur institusi, 18.9% oleh pelabur persendirian, 6.8% oleh Kuwait Investment Authority dan 3.1% oleh Pakatan Renault-Nissan.

Buat masa sekarang, Daimler sememangnya mempunyai kerjasama dengan BYD dan BAIC di China, termasuk dalam penghasilan kenderaan elektrik. Dan ini merupakan antara sebab mengapa Geely bersungguh-sungguh untuk mendapatkan saham dalam Daimler – memudahkan akses mereka kepada teknologi bateri kereta elektrik sepenuhnya (EV) yang dimiliki Daimler, serta mahu memulakan kerjasama EV di Wuhan.