Jika anda banyak menonton perlumbaan motosikal, pasti anda ada terperasan ramai pelumba masa kini yang mengeluarkan kaki (bahagian dalam) sebelum memasuki selekoh. Mungkin ramai yang tertanya, kenapa mereka berbuat begitu dan adalah ia mempunyai kelebihan tersendiri.

Dalam video yang disiarkan oleh Speed & Noise ini, penyampainya cuba menerangkan beberapa teori yang dianggap boleh jadi kemungkinan kenapa pelumba gemar mengeluarkan kaki sebelum selekoh. Walaupun begitu, bukan semua pelumba melakukan perkara ini, dan ia mula menjadi popular apabila Valentino Rossi melakukannya.

Antara teori yang disebut adalah ia memberikan rasa keseimbangan yang lebih baik apabila motosikal sedang membrek kuat, dan lebih mudah dikawal sekiranya bahagian belakang tayar mula menggelungsur ke tepi (sliding). Teori lain adalah ia memberikan rintangan angin tambahan untuk memperlahankan motosikal.

Selepas menonton video ini, anda rasa teori manakah yang masuk akal atau mungkin anda ada teori sendiri yang boleh difikirkan? Cuba nyatakan pendapat anda, kami juga berminat untuk tahu.