Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) telah memperkenalkan tiga warna baru untuk model Avantiz 125 pasaran 2018, iaitu terdiri daripada warna biru, merah dan kuning. Untuk harga, ia masih lagi kekal pada RM5,717 (termasuk GST, tanpa insurans) seperti waktu ia pertama kali dilancarkan pada bulan Ogos 2016.

Avantiz adalah sebuah skuter yang dikuasakan oleh enjin BlueCore satu silinder 125 cc berpenyejukan udara, dengan sistem suntikan bahan api elektronik (EFI), dan ia mampu menghasilkan kuasa sebanyak 9.4 hp pada 8,000 rpm dan 9.6 Nm tork pada 5,500 rpm.

Transmisi yang digunakan adalah jenis automatik tali sawat V, dan ia menyediakan tangki bahan api berkapasiti 4.2 liter. Di bawah tempat duduk skuter ini, terdapat ruang simpanan 14 liter, dan bahagian hadapannya menggunakan lampu utama jenis LED yang lebih terang.

Rim yang digunakan pada model ini adalah bersaiz 14 inci dan di hadapannya terdapat fork teleskopik serta brek cakera, manakala di belakang menggunakan satu penyerap hentak, bersama brek jenis dram. Berat keseluruhan skuter ini adalah 96 kg.

Setiap pembelian Yamaha Avantiz 125 akan diberi dengan jaminan selama satu tahun atau 10,000 km, dan model penampilan baru ini akan boleh didapati di kedai pengedar Yamaha bermula minggu ini.