Dorna Sports telah mengumumkan bakal menganjurkan perlumbaan motosikal elektrik yang dinamakan sebagai FIM Enel MotoE World Cup bermula pada tahun 2019. Perlumbaan ini akan dimasukkan sebagai kelas baru dalam acara FIM MotoGP™ World Championship dan mengambil manfaat daripada rancangan TV serta pelbagai platform komunikasi acara itu.

Pada masa ini, tempoh perlumbaan yang dicadangkan adalah selama 10 pusingan, dan sebarang evolusi yang diperoleh pada aspek motosikal itu sendiri atau kuasanya akan digunakan untuk memperbaiki prestasi, berbanding jumlah pusingan dalam perlumbaan. Mengikut perancangan, perlumbaan MotoE ini akan berlangsung di lima litar Eropah dalam kalendar MotoGP. Sesi ujian pertama akan dilakukan di Jerez pada Februari 2019.

Seperti yang boleh dilihat pada nama siri perlumbaan ini, syarikat teknologi tenaga, iaitu Enel telah dipilih sebagai penaja nama perlumbaan ini, dan sebanyak 18 motosikal elektrik Energica akan digunakan. Tujuh pasukan persendirian dalam MotoGP akan menerima masing-masing dua buah motosikal untuk perlumbaan, manakala empat motosikal lagi akan diberi kepada pasukan Moto2 dan Moto3 yang mahu bertanding.

Untuk tayar pula, motosikal lumba elektrik ini akan menggunakan tayar daripada Michelin, yang juga membekalkan tayar untuk kategori MotoGP. Walaupun motosikal elektrik ini lebih senyap berbanding motosikal lain yang digunakan dalam perlumbaan MotoGP, FIM menyatakan penonton masih dapat merasakan sensasi perlumbaan yang berlainan, seperti bunyi motosikal membelah angin dan decitan tayar yang lebih jelas.