Perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru sahaja bercakap menerusi siaran media sosial, mengenai fokus terhadap ekonomi dan polisi kerajaan di bawah Bajet 2018. Sepanjang sesi selama hampir sejam itu, Najib yang juga menteri kewangan, turut menyentuh topik yang selalu mencetuskan kontroversi iaitu tol.

Dalam durasi 23 minit 24 saat, Najib menyatakan bahawa beliau bukanlah peminat tol, namun untuk menghapuskannya bukanlah mudah. “Sebagai contoh, menghapuskan tol, oh nampak sangat mudah. Namun sebenarnya ia tidak, tetapi saya tidak percaya, jika anda dikenakan tol setiap hari, ia adalah baik untuk rakyat,” ujarnya.

Sambungnya lagi, “jika ia Lebuhraya Utara-Selatan, jika ia Lebuhraya Karak, oleh itu ya, anda hanya menggunakannya sesekali sahaja. Tetapi jika anda membayar tol setiap hari, dua, empat kali, semuanya akan kecewa.”

“Jadi, saya tidak mempercayainya. Individu yang terdahulu dari saya sangat mempercayai tol. Saya tidak menyukai tol. Itu sebablah tiada tol di Lebuhraya Pan Borneo untuk masyarakat di Sabah dan Sarawak. Malah kita juga telah menghapuskan tol di Batu Tiga, Sungai Rasau, Bukit Kayu Hitam, EDL (Lebuhraya Penyuraian Trafik Johor Timur).

“Apa yang boleh saya lakukan, saya akan hapuskan tol kerana saya tidak rasa ia adalah bagus. Ia mengecewakan dan menyebabkan kesesakan, tetapi apa yang boleh kita lakukan kerana harus mendedahkan beberapa keputusan, masalah legasi. Saya akan menghuraikan apa yang saya fikir ia bukan demi kepentingan rakyat Malaysia, yang saya patut lakukan,” akhiri beliau dalam kenyataan mengenai tol.