Lebuhraya Pan Borneo bagi Sarawak yang sedang pun giat dibina menyaksikan lagi lapan pakej telah dilancarkan semalam. Pelancaran sebahagian daripada 11 pakej jajaran Lebuhraya Pan Borneo Sarawak yang keseluruhannya sepanjang 1,089 km ini, telah disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dengan nilai RM12.5 bilion, pakej-pakej tersebut ialah Sematan ke Jambatan Sungai Moyan sepanjang 95km, persimpangan Pantu ke Batang Skrang (89km), Batang Skrang ke Jambatan Sungai Awik (68km) dan Jambatan Sungai Awik ke Persimpangan Bintangor (64km).

Malah ia turut melibatkan Jambatan Sungai Kua ke Jambatan Sungai Arip sepanjang 64km, Jambatan Sungai Arip ke Persimpangan Bintulu (65km), Persimpangan Bakun ke Sungai Tangap (77 km) dan Persimpangan Sungai Tangap ke Pujut Link Road (80km), laporan Bernama.

Ia merupakan fasa pertama pelaksanaan Lebuhraya Pan Borneo Sarawak membabitkan berjumlah keseluruhan RM16.5 bilion dan dijangka siap dalam tempoh lima tahun iaitu pada 2021.

Menurut Najib, fasa kedua pembinaan Lebuhraya Pan Borneo pula akan memberi fokus untuk memastikan perjalanan dari Sematan ke Sabah berjalan lancar tanpa sebarang kerenah birokrasi.

Malahan pada Oktober lalu, Brunei turut menyatakan hasrat untuk bersama-sama Malaysia bagi membina rangkaian Lebuhraya Pan Borneo bagi menghubungkan kedua-dua buah negara ini.