Nama Yamaha Tenere terkenal sebagai model yang cukup berkemampuan dalam segmen motosikal dual-purpose pertengahan. Kini, Yamaha telah menunjukkan model prototaip, yang boleh dianggap memberi petunjuk kepada Tenere generasi baru. Model yang dinamakan sebagai Tenere 700 World Raid Edition ini kelihatan seperti sudah sedia untuk produksi dan ditunjuk semasa satu acara perlumbaan offroad di Australia.

Motosikal ini sebenarnya mempunyai asas sama seperti model konsep T7 yang pernah ditunjuk dua tahun lepas di pameran EICMA, dengan menggunakan enjin CP2 700 cc dua silinder sebaris daripada model MT-07 yang berkuasa 74 hp dan ia diletakkan pada kerangka baru untuk bertahan dengan tunggangan offroad.

Menurut Yamaha, model baru ini seperti mengikut kembali identiti model pertama Tenere iaitu XT600, dan ia mempunyai lebih kemampuan di atas jalan offroad berbanding motosikal jelajah biasa. Enjin Crossplane padanya juga telah diubah untuk memberikan lebih banyak kuasa di tahap rpm rendah.

Bentuk keseluruhan Tenere 700 masih lagi sama seperti T7 Concept, tapi ia seperti semakin dekat dengan produksi di mana kini sudah mempunyai lampu iaitu jenis projector di hadapan, hampir seperti yang digunakan pada motosikal lumba Dakar. Walaubagaimanapun, masih ada beberapa bahagian gentian karbon, yang kami rasa tidak akan diguna pada motosikal produksi.

Di bahagian hadapan motosikal ini terdapat fork USD dengan rim 21 inci manakala di belakang menggunakan monoshock dan rim 18 inci. Yamaha akan membawa model ini dalam satu acara jelajah seluruh dunia yang akan melibatkan negara Amerika, Australia, Afrika dan Eropah.