Institusi Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) berpendapat tingkah laku manusia dan pelanggaran peraturan jalan raya merupakan antara sebab berlakunya peningkatan kadar kemalangan melibatkan penunggang motosikal.

Menurut Pemangku Ketua Pengarah Miros Dr Siti Zaharah Ishak, antara kesalahan yang sering dilakukan penunggang adalah membawa motosikal melebihi had laju, menunggang di antara kenderaan lain dan melanggar lampu merah, laporan Bernama.

Katanya lagi, sikap itu menyumbang kepada statistik kematian dalam kalangan penunggang motosikal mencecah 64.5%, iaitu lebih tinggi berbanding kenderaan lain dalam jumlah keseluruhan kematian di jalan raya pada tahun lepas.

“Statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada tahun lalu juga menunjukkan kadar kematian disebabkan kemalangan jalan raya masih tinggi seperti tahun-tahun sebelumnya dengan 6,740 kematian. Walaupun terdapat penurunan indeks sebanyak 9.65% berbanding 2016, pelbagai usaha pencegahan masih perlu ditingkatkan supaya kadar kemalangan jalan raya termasuk motosikal dapat dikurangkan,” katanya ketika berucap pada program Ujian Pembangunan Teknologi Titik Buta (BST) oleh Program Penilaian Kereta Baharu Untuk Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP) semalam.